Tuesday, April 2, 2013

merapu

..dayanta menghampiri senja ..

Merantau ke sebuah negara di Asia timur yang mempunyai lebih dari 1.35 billion penduduk adalah suatu perkara yang tidak pernah dibayangkan sebelum ini .Bermimpi tentangnya juga tidak pernah!.
Akhir tahun 2012,menjejakkan kaki ke sebuah daerah yang tidak pernah pun didengari namanya sebelum ini.Bahasa,kebudayaan,sosial,dan persekitaran yang cukup asing dengan diri..
Berkelana ke kota yang mana antara kota tertua di china untuk menuntut ilmu memberikan pelbagai pengalaman baru..

Daerah ini pada asalnya diberi nama "Chang'an" namun ditukar namanya ketika zaman pemerintahan Ming menjadi "Xi'an " dan sehingga hari ini digelar dengan xi'an yang membawa maksud "kedamaian barat"...

waaaH intro bagaikan hendak menulis di wikipedia :D perasannn.... ^___^ 
Pejam celik..pejam celik..pejam celik..alhamdulillah masih celik dah masuk bulan april..cepat sungguh masa berlalu..sebenarnya post kali nih x de kaitan pun dengan intro kat atas tuh... 
saja nak bagi panjang post hahhaa...

adatlah bila merempat ehh merantau jauh dari keluarga nih...dari tak reti masak lansung mula pandai sikit nak pegang kuali belanga..dari penyegan tahap tak sedar diri mula la jadi rajin siket..itulah hikmahnya bila mula belajar untuk berdikari...dipendekkan cerita arini tekak teringin sangat nak makan sup ayam n rolled omellet...kalau kat Malaysia bole la start engine kereta n beli kat kedai je..Alhamdulillah arini ni berjaya jugak buat sup ayam n rolled omelette buat pertama kalinya...
maluu jehh.... =="
Hasil air tangan untuk makan malam yang tak seberapa tapi boleh lah dimakan untuk hilangkan rasa mengidam yang sukar dikawal lagi.. ^_^

..sup ayam..

x tulis pun smua org tau tu telur.. =="

Mood sangat baik arini..jadi awa nak kongsi resipi sup ayam nih..copy dari internet je ..tp Alhamdulillah dah cuba mmg menjadi :)
resipi nih hidangan untuk 8 orang...

bahan-bahan :

-seekor ayam dipotong 16
-1 labu bawang merah
-2 ulas bawang putih 
-1 inci halia
-sebatang kulit kayu manis
-4 kuntum bunga cengkih 
-2 kuntum bunga lawang 
-3 biji buah pelaga 
-2 biji kentang 
-1 batang lobak 
-1 mangkuk air panas
-lada sulah,garam,aji dan stok ayam 
-daun sup,daun bawang ,bawang goreng

cara-cara :

1.Baca basmallah ^_^
2.Rendam rempah dalam air panas yang menggelegak dan biarkan sehingga air tersebut suam kemudian toskan rempah .Air rendaman tersebut disimpan
3.Kisar halus bawang merah & bawang putih.Halia dipotong halus.Lobak dipotong bulat-bulat dan kentang dipotong 4 atau 6..ikut kesesuaian.
4.Kemudian mula untuk menumis.Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau.Masukkan halia dan rempah yang telah direndam sebentar tadi.Tumis sebentar.
5.Seterusnya masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yang ditumis.biarkan selama 5-10 minit.
6.Kemudian masukkan air rendaman rempah sebentar tadi dan tambah 1 lagi mangkuk air.kuatiti air bergantung..
7.Masukkan kentang dan lobak merah apabila sup mula menggelegak.
8.Apabila ayam telah empuk masukkan pula stok ayam ,garam,aji & lada sulah.
9.Setelah siap tutup api dapur dan masukkan daun bawang dan bawang goreng...
10.Sedia untuk dimakan ^_^





No comments: