Monday, December 31, 2012

2013

wahh tahun 2013 semakin dekat...tahun 2012 akan meninggalkan kita...entah apa mimpi arini..sehari pos sampai 3 entry..kalau tak satu entry pun payah nak post satu hari..huhu..
lebih kurang 49 minit je lagi tahun 2013 akan menjelang...selamat tahun baru... ^_^
semoga tahun baru ini membawa kita kearah yang lebih baik...sebagai hambaNYA ;)
perkara yang sinonim dengan munculnya tahun baru selalunya mestilah azam tahun baru !...huhu..
tak salah untuk kita berazam...berazam untuk mengubah diri ke arah kebaikan..berazam untuk memperbaiki kelemahan dan memajukan diri...azam tahun lalu macam mana dah terlaksana ke belum?


tahun baru...umur pun makin bertambah....rumah kata pergi..kubur kata mari...huhu..
kematian tidak mengira umur...segala-galanya ditetapkan olehNYA....kita tidak tahu bila dan bagaimana kematian akan dtg menjemput kita....tetapi janji ALLAH itu pasti...
jum kita muhasabah diri...bersempena dengan munculnya tahun baru...ayuh berubah ke arah yang lebih baik..menyediakan bekal dengan sebaik mungkin untuk hari perhitungan kelak...adakah kita akan menjadi hamba yang berutung atau hamba yang menyesali kealpaannya ketika di dunia..
Allah memberikan kita peluang untuk membuat pilihan..maka kerjakanlah kebaikan...tinggalkan laranganNYA....

mengingatkan diri sendiri dan juga sahabat ...semoga kita menjadi hamba yang diredhaiNYA
aamiin ya rabb...



lots of luv,
awa~


p/s:selamat dtg 2013...bermula lah umur dengan angka 2 di hadapan...huhu ^_^

Sunday, December 30, 2012

tong hua ~a sad song

Cuma tinggal sebulan lagi je nak habes semester satu dah...pejam celik sekejap je rasa masa berlalu..macam baru je lagi sampai sini dan mula belajar chinese...
semalam kawan awa kenalkan beberapa lagu chinese yang bes...awa tertarik ngan lagu tong hua ni..tong hua mean "fairytale"..penyanyi dya guang liang..tak tahu kenapa boleh tersangkut ngan lagu ni..mungkin muzik dya...mungkin jugak sbb lirik dya..mayb jugak sebab minat lagu sedeh2..haha...penyanyi dya pun hensem jugak..haha...muzik piano dya bes ^_^
yang kat bawah ni yang english version..tapi for me i prefer yang chinese version..
kat bawah awa ad share lirik lagu tong hua ni..translation in english and also pinyin...






忘了有多久 
wang le you duo jiu 
I've forgotten how long it has been

再沒聽到你 
zai mei ting dao ni 
Since the last time I heard you

對我說你最愛的故事 
dui wo shuo ni zui ai de gu shi 
Tell me your favorite story 

我想了很久 
wo xiang le hen jiu 
I have thought for a long time

我開始慌了 
wo kai shi huang le 
I start to panic

是不是我又做錯了什麼 
shi bu shi wo you zuo cuo le shen me 
Wondering if I have done something wrong again

你哭著對我說 
ni ku zhe dui wo shuo 
You told me as you cried

童話裡都是騙人的 
tong hua li dou shi pian ren de 
That everything in fairy tales are all lies 

我不可能是你的王子 
wo bu ken neng shi ni de wang zi 
I couldn't possibly be your prince.

也許你不會懂 
ye xu ni bu hui dong 
But perhaps you don't understand either 

從你說愛我以后 
cong ni shuo ai wo yi hou 
Ever since you told me you loved me

我的天空星星都亮了 
wo de tian kong xing xing dou liang le 
All the stars in my sky have brightened.

我願變成童話裡 
wo yuan bian cheng tong hua li 
I'm willing to become the one in the fairy tale

你愛的那個天使 
ni ai de ne ge tian shi 
The angel that you love

張開雙手 
zhang kai shuang shou 
I extend this pair of hands

變成翅膀守護你 
bian cheng chi bang shou hu ni 
and turn them into wings to protect you

你要相信 
ni yao xiang xin 
You must believe

相信我們會像童話故事裡 
xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li 
Believe we will be like we are in a fairy tale

幸福和快樂是結局 
xing fu he kuai le shi jie ju 
Where blessings and happiness is the ending

你哭著對我說 
ni ku zhe dui wo shuo 
You told me as you cried

童話裡都是騙人的 
tong hua li dou shi pian ren de 
That everything in fairy tales are all lies 

我不可能是你的王子 
wo bu ken neng shi ni de wang zi 
I couldn't possibly be your prince.

也許你不會懂 
ye xu ni bu hui dong 
But perhaps you don't understand either 

從你說愛我以后 
cong ni shuo ai wo yi hou 
Ever since you told me you loved me

我的天空星星都亮了 
wo de tian kong xing xing dou liang le 
All the stars in my sky have brightened.

我願變成童話裡 
wo yuan bian cheng tong hua li 
I'm willing to become the one in the fairy tale

你愛的那個天使 
ni ai de ne ge tian shi 
The angel that you love

張開雙手 
zhang kai shuang shou 
I extend this pair of hands

變成翅膀守護你 
bian cheng chi bang shou hu ni 
and turn them into wings to protect you

你要相信 
ni yao xiang xin 
You must believe

相信我們會像童話故事裡 
xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li 
Believe we will be like we are in a fairy tale

幸福和快樂是結局 
xing fu he kuai le shi jie ju 
Where blessings and happiness is the ending

你哭著對我說 
ni ku zhe dui wo shuo 
You told me as you cried

童話裡都是騙人的 
tong hua li dou shi pian ren de 
That everything in fairy tales are all lies 

我不可能是你的王子 
wo bu ken neng shi ni de wang zi 
I couldn't possibly be your prince.

也許你不會懂 
ye xu ni bu hui dong 
But perhaps you don't understand either 

從你說愛我以后 
cong ni shuo ai wo yi hou 
Ever since you told me you loved me

我的天空星星都亮了 
wo de tian kong xing xing dou liang le 
All the stars in my sky have brightened.

我願變成童話裡 
wo yuan bian cheng tong hua li 
I'm willing to become the one in the fairy tale

你愛的那個天使 
ni ai de ne ge tian shi 
The angel that you love

張開雙手 
zhang kai shuang shou 
I extend this pair of hands

變成翅膀守護你 
bian cheng chi bang shou hu ni 
and turn them into wings to protect you

你要相信 
ni yao xiang xin 
You must believe

相信我們會像童話故事裡 
xiang xin wo men hui xiang tong hua gu shi li 
Believe we will be like we are in a fairy tale

幸福和快樂是結局 
xing fu he kuai le shi jie ju 
Where blessings and happiness is the ending

一起寫我們的結局 
yi qi xie wo me de jie ju 
Together we can write our own ending









lots of luv,

awa~

kenapa marah-marah?

Jangan biarkan diri tewas dengan perasaan marah..kemungkinan untuk kita membuat keputusan yang salah dan terlalu mengikut emosi sangat tinggi ketika diri dikuasai perasaan marah..sebaiknya tenangkan diri dahulu sebelum mengeluarkan kata-kata atau membuat keputusan..terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata badan binasa..
"reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tak seperti yang diimiginasi"
manusia diciptakan berbeza-beza..personaliti yang berbeza..pemikiran yang berbeza..tetapi sedarkah kita..kadang-kadang kita terlalu melihat pada PERBEZAAN ,sehingga kita terlupa untuk mencari titik PERSAMAAN antara kita yang mungkin dapat membentuk perpaduan dan persaudaraan?

"Dalam konteks kehidupan,manusia sering kali dihadapkan pada suatu masalah yang memaksanya untuk memilih ,apakah menghadapinya dengan penuh ketenangan atau menyikapinya dengan amarah dan penuh emosi"
setiap individu memiliki pegangan ,pendirian dan pandangan yang tersendiri...tetapi tidak bermakna kita tidak perlu menghormati pendangan orang lain juga..mesti ada konsep "give and take" ..
kita perlu peka dengan sekeliling..mengambil kira juga apa yang dirasai oleh individu di sekeliling dan bukannya hanya mementingkan diri sendiri...mustahil untuk kita berdiri sendiri tanpa sokongan dari yang lain..untuk mencapai kejayaan haruslah dengan kerjasama pelbagai pihak..

hormati orang lain untuk diri dihormati 


okay sudah2 tu jum kta g amik wudu' keyh ? x mo marah2.....
;)


lots of luv,
awa~


~entry.emosi.tak.stabil~

instax 8


da jia hao !
nimen hao ma?
^_^

post kali ni ttg instax..dah lama sebenarnya teringin nak beli...tp rancang nak tangguhkan dulu sampai balik malaysia nnt...beli kat malaysia je plan asal...tetapi tiba-tiba ubah fikiran sebab kawan sekelas nampak instax tu dekat sega shopping plaza..oleh kerana hari ni cuti ..awa ajak kawan awa ,sue dan angie untuk g survey harga instax kat sini...sebelum tu awa dah survey dulu harga dya kalau beli online...dah compare harga kat sega tu ...finally decide to buy....
dapat harga yang sama dengan harga yang awa survey awal dulu kat internet...
kebetulan mama pun nak satu..jadi awa beli dua...satu warna putih dan satu warna kuning...sayangnya warna pink x ada stok...sedehh :'( dah berangan dari awal lagi nak beli warna pink...huhu...
x de rezeki..putih pun x pe la...
^_^



awa beli sekali dengan film dya...satu kotak 60 yuan..beli empat kotak ..corak filem yang berbeza...sangat comel !
cuba mintak tawar..tp x bole dah :(


yeahh...first gambar guna instax mini 8 !
size filem dya lebih kurang besar kad bank je...comel! ;)
laoban tu yang tangkapkan gamba kitaorang...

alhamdulillah !!...sangat happy dan puas hati dpt jugak instax ni..huhu...duk berangan lama dah nak ada satu....terima kasih mama !... heee ^_^

Tuesday, December 11, 2012

jalan-jalan cari makan ^_^

Last monday... sue,angie,haafi,balqis n me went to Zhong Lou to eat @ a halal steak restaurant...
^_____^ alhamdulillah da foods r very luscious !
hao chi !!...

kitaorg g zhong lou lepas maghrib..brtolak dari hostel dan amik train utk ke sana...
oleh kerana msa kitaorg g ni bukan hari minggu jadi 
x la sesak sangat org nak naik train ni...fuhh lega... ^^, 
kalau hari minggu kadang-kadang smpai bertolak-tolak.... sangatlah tidak bes! =='

sampai kat restoran tu kbetulan pelanggan tak ramai....lega !!
msing2 smua dah kelaparan....
antara menu yang ada kat sini...

harga makanan kat sini dalam RMB 48 hingga RMB 88 .. hidangan dya agak memuaskan la..satu set hidangan steak tu dya bagi sekali roti bun mcm kat bawah ni...soup,puding n salad...
dh mcm program jln2 cari makan pulak rasa  =='
huhu...

roti bun dya sangat lembut dan sedap ! ^_^

ni side dish yang disediakan sekali dengan hidangan steak tu...
lepas makan...kitaorg jalan-jalan dlu sekitar muslim street ni...
sambil jalan2...makan lagi...hehe... ^_^

x sure ap nama makanan yg drg jual...aci snap je gamba ..huhu... =='

 haa...kt sini dya jual meat ball...
yang ni pulak buah-buahan yang dicelup dengan gula..ada mcm2 buah..ada strawberry..cherry..banana..anggur hijau..
satu tu dalam rmb4-rmb6 ..sgt sedap..ssuai jd pncuci mulut lps mkn...

lepas smua dh kenyang..mata pun makin berat...kitrg blk ke hostel smula...
sambil2 jalan nak balik ke stesen train tu kitaorg trjmpa satu kedai steamboat halal !!...
yum..yum...sdpnyaa!!!....dh lma tringin nk mkn... :')
tp msa tu perut dh kenyang...x pe ...next kita pegi situ pulak ya ?
hehe...


pesanan penaja : 
Terima kasih pd balqis sbb blanja ktrg smua... :)
 ~ xiexie ni ~

hari-hari hujan lebat,
sang suria dinanti-nanti,
terima kasih sahabat,
moga hidupmu diberkati .




lots of luv,
awa~


Wednesday, December 5, 2012

visit Xi'an ~

Setiap kali bila nak mula menulis entry baru mesti blur nak mula entry macam mana...haha..
wokeyh tak payah buang masa mari kita mulakan... ^_^
Minggu ni lebih menarik dari minggu2 sebelumnya..kalau tak hari-hari rutin yang sama..pergi kelas,balik kelas,makan,tido..haha..

Minggu ni keluarga kawan awa , Bal dtg ke Xi'an ...kalau dah sampai Xi'an tak lengkap lah kalau tak pegi ke Muslim street ...jadi kitaorg pun g jln2 kt sana...pelbagai jenis makanan boleh di cuba kat sini...selain daripada makanan , ada jgk brg2 mcm brg antik,cenderamata,lukisan di jual kt situ...
first thng yang kitaorg bwat bla smpai kt sana mstilah makan !! hehe...masing2 isi perut dulu...pasni baru bole g jejalan.... ^_^


 Pictures of great mosque
kemudian,kitaorg melawat great mosque...sangat cantik dan tenang tmpt ni... ^_^
Secara ringkasnya,Great mosque ni adlh antara yg tertua dan trbesar kat sini..mengikut sejarah yang direkodkan...masjid ni  dibina pada 742 semasa Dinasti Tang..sangat bes kalau melawat great mosque ni sbb kita dpt lihat senibina nya yang sangat halus,unik dan cantik ! subhanallah...Great msoque ni msh lg memaparkan seni bina gabungan tradisional muslim dan chinese...





ruang solat dalam great mosque..


tulisan ayat2 suci Al-quran pd dinding great mosque...






entry ni sepatutnya dah post sebelum entry yang sebelum ni lagi..tp tak sempat nak post entry ni..
emosi pulak terganggu sekejap..huhu....sudah2 tu awa... haha..jom kita lengkapkan entry kali ni k ?
huhu... ^_^ ..selain melawat ke great mosque dgn family kwn awa..kitaorg jga mlawat ke Terracotta worriors..insyaALLAH next entry nk share psal terracotta worriors pulak... ^_^

Keluarga kwn awa dh selamat pulang...terima ksh pd mreka skeluarga ats lyanan yg sgt baik...
smoga Allah membalasnya dengan kebaikan.... ;)
jmpa lagi nnt..insyaALLAH ^_^

lots f love,
awa~

Aku ingin mencintaiMU

Allah engkau dekat 
Penuh kasih sayang
Tak pernah engkau 
Biarkan hambaMU menangis
Karna kemurkaan MU
Karna kasih sayang MU
akhir-akhir ni entah kenapa rasa sangat sensitif...mudah terasa..huhu..mgkin emosi tak stabil..
unik dan hebatnya ciptaan yang Maha kuasa..manusia dicipta dengan pelbagai emosi..sedih,gembira,marah....

Allah memberikan akal kepada kita...sewajarnya kita boleh membezakan antara yang betul dan salah dalam setiap perbuatan,perkataan dan kehidupan kita...sekuat mana kita berpegang pada sesuatu prinsip..kita juga tak terlepas daripada ujianNYA...ujian tanda kasih Allah pada kita...ujian itu berbeza atas setiap dari kita..ada yang diuji dengan kesenangan..ada yang diuji dengan kesusahan..ada yang diuji dengan harta,pangkat,wanita...ada juga yang diuji dengan kegagalan mahupun kejayaan...
ada juga yang diuji dengan ujian hati ... :)

walau apa yang menduga ketaatan,ketabahan dan kesabaran diri dalam mematuhi perintah DIA..jangan pernah berputus asa..berputus asa bukanlah sifat seorang mukmin...cuma mungkin kdg2 kita perlu berHENTI seketika dan berFIKIR...muhasabah semula dan bangkit kembali !


Aku ingin mencintaiMU
setulusnya sebenar benar aku cinta...
dalam doa
dalam ucapan
dalam setiap langkahku
aku ingin mendekati-MU
selamanya
sehina apapun diriku
kuberharap
untuk bertemu dengan-MU Ya Rabbi…


lots of luv,
awa~